Σχολές Γονέων - Ένας θεσμός στήριξης της οικογένειας

Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 1962 με πρωτοβουλία της ψυχολόγου Μαρίας Χουρδάκη, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί άρρηκτα με το έργο και την πορεία των Σχολών Γονέων. Από την ίδρυσή τους έως σήμερα έχουν λειτουργήσει πολλά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι ενταγμένα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο που συντονίζει τη λειτουργία των Σχολών Γονέων και αποτελεί παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων.

Ο τρόπος εργασίας στις Σχολές Γονέων έχει τη μορφή μικρών ομάδων γονέων των 12 περίπου ατόμων, αριθμός που έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο λειτουργικός και αποδοτικός. Τις συναντήσεις με τους γονείς συντονίζει ένας ειδικός ψυχικής υγείας (ή παιδαγωγός ή κοινωνικός λειτουργός), ο οποίος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να συντονίσει ομάδες Σχολών Γονέων συγκεκριμένα. 

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα ανα δεκαπενθήμερο και έχουν διάρκεια 1,5 ώρα. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων συζητούνται θέματα που απασχολούν τους γονείς όσον αφορά την άσκηση του ρόλου τους, καθώς και σε σχέση με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. 

Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη του θεσμού της οικογένειας και η πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού αλλά και όλων των μελών της οικογενειακής ομάδας. Ο ρόλος του γονέα και η απαιτήσεις που τον συνοδεύουν κάνουν τις Σχολές Γονέων αναγκαίο στήριγμα για τον σύγχρονο γονέα. Οι Σχολές Γονέων και η συμβουλευτική που ασκείται μέσα από αυτές στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη και απευθύνονται στον ευρύτερο πληθυσμό των γονέων που επιθυμεί να ενημερωθεί αφενώς για τα πρόσφατα δεδομένα της αναπτυξιακής ψυχολογίας και της ψυχολογίας της οικογένειας και αφετέρου να αποσαφηνίσει και να αξιολογήσει τις συγκεχυμένες πληροφορίες που λαμβάνει από ποικίλες κατευθύνσεις.

Επιπλέον ο ομαδικός τρόπος λειτουργίας των Σχολών Γονέων και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας συμβάλλουν στην διαφοροποίηση και διαμόρφωση της στάσης του γονέα απέναντι στο παιδί/στα παιδιά του. Ο γονέας ενδυναμώνεται στο ρόλο του, εξελίσσεται και αποκομίζει εντέλει χαρά και ευχαρίστηση μέσα από την άσκησή του.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι Σχολές Γονέων αναφέρονται στη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, καθώς πολλές φορές ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Οι Σχολές Γονέων δεν πρέπει να συγχέονται σε καμία περίπτωση με διαλέξεις και σεμινάρια που απευθύνονται σε γονείς. Σαφώς είναι σημαντικός και ο ρόλος των διαλέξεων, αλλά είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη λειτουργία των Σχολών Γονέων και ό,τι περιλαμβάνει (τη θεματολογία, τον τρόπο εργασίας σε ομάδα, την ύπαρξη ενός εκπαιδευμένου συντονιστή και τη δέσμευση των μελών σε σχέση με την ομάδα).


Τσιριγώτη Ελπίδα - Εκπαιδεύτρια/Συντονίστρια ομάδων Σχολών Γονέων - Παιδαγωγός