ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 1962 με πρωτοβουλία της Μαρίας Χουρδάκη, ψυχολόγου και επίτιμης προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το έργο και η μακροχρόνια πορεία της Μαρίας Χουρδάκη ταυτίστηκε απόλυτα με το έργο και την πορεία των Σχολών Γονέων στην Ελλάδα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν πολλά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι ενταγμένα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο που συντονίζει τη λειτουργία των Σχολών Γονέων και αποτελεί παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (IFPE, International Federation for Parent Education).

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι:
  1. η στήριξη του θεσμού της οικογένειας
  2. η πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού, αλλά και όλων των μελών της οικογενειακής ομάδας.
Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Στις Ομάδες Σχολών Γονέων η θεματολογία διαμορφώνεται από τους ίδιους τους γονείς που συμμετέχουν και σχετίζεται με τη διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών τους, αλλά και με θέματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι Σχολές Γονέων στη χώρα μας εφαρμόζουν το Εξελικτικό Σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη, το οποίο βασίζεται στις δύο βασικές αρχές της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων:
  1. την ενημέρωση/πληροφόρηση των γονέων και
  2. τη διαμόρφωση/διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του γονέα, τη σταδιακή ωρίμανση της προσωπικότητάς του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη θετική εξέλιξη του παιδιού του.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο τρόπος εργασίας/ συνεργασίας με τους γονείς στις Σχολές Γονέων είναι το σχήμα εργασίας με μικρές ομάδες των 12 περίπου ατόμων, που έχει αποδειχτεί ότι είναι το πιο λειτουργικό και αποδοτικό σχήμα.
Τις συναντήσεις με τους γονείς, οι οποίες έχουν συνήθως δεκαπενθήμερη συχνότητα και διαρκούν μιάμιση ώρα, συντονίζει ένας ειδικός συντονιστής.
Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες καθώς και να ενημερωθούν για τις θέσεις της επιστήμης πάνω στα θέματα που τους απασχολούν.